Happy Madison Productions

Adam Sandler är en uppskattad amerikansk komiker känd från filmer som 50 first dates (2004), Wedding Singer (1999), Billy Madison (1995) och Happy Gilmore (1996) – och det är de två sista som inspirerat till namnet på produktionsbolaget han skapade år 1999. Men hur kom bolaget till? Vart i filmhistorien började Adam Sandler klassificeras som en tungviktare inom komedigenren?

Guldåret 1998

År 1998 släpptes filmerna Wedding Singer och The Water Boy, som både hade Adam Sandler i huvudrollen. Och den sistnämnda hjälpte han till att både producera och skriva manus till. Sammanlagt skramlade dessa två filmer in ca. 260 miljoner dollar och i december 1999 var bolaget i rullning, där Sandler med kollegor flyttade in i Judy Garland- Byggnaden i Culver City, beläget i Los Angeles. Som produktionsbolag var Happy Madison Productions på väg att bli något stort.

Första filmen producerad av Happy Madison Productions – en hit

En annan mycket uppskattad amerikansk komiker är Rob Schneider, som fick äran att spela huvudrollen i första filmen producerad av Happy Madison Productions– Hollywood Gigolo (Deuce Bigalow – Male Gigalow på engelska, 1999). Den drog in hela 92 miljoner dollar med en budget på endast 17 miljoner! Det är då inte konstigt att Schneider deltar i nästan hälften av alla Happy Madison produktioner.

Andra filmen – en flopp

Efter den stora succen med Hollywood Gigolo fick Adam Sandler mersmak. Redan året efter kom filmen Little Nicky (2000) med en budget på hela 85 miljoner dollar. Förmodligen tog Sandler en stor del av sin vinst från debutfilmen för att storsatsa på sitt andra produktionsverk. Tyvärr blev Little Nicky inte lika väl mottagen som sin föregångare och gick med 27 miljoner dollar i förlust.

Från startåret 1999 till nutid är den film som dragit in lägst vinst filmen Strange Wilderness (2007), med endast 7 miljoner dollar. Högst vinst är filmen Grown Ups (2010) med 271 miljoner dollar. Och vinst eller ej har bolaget också lyckats producera tre filmer som fått en nolla i betyg på Rotten Tomatos – vilket nästintill är omöjligt.

Scary Madison – det dolda systerbolaget

Bredvid Happy Madison Productions har Sandler även startat bolaget Scary Madison som är nischat på skräckfilmen. Systerbolaget har dock bara producerat en film, The Shortcut (2009), med Dave Franco i huvudrollen. The Shortcut togs emot väl och skräckfantaster tyckte att filmen verkade vara skapad av en genuint skräckintresserad person. Så vi får se om Scary Madison återkommer med fler filmer i framtiden!