Använd komedier som terapi

Om du befinner dig i en deppig period i livet, kan du få hjälp genom skrattens läkande kraft. Det finns många sätt att använda skratt som terapi, ett sätt är genom att konsumera komedier i alla dess former.

Skratterapi?

Skratterapi innebär att man med hjälp av en instruktör utför skrattövningar, oftast i grupp. Terapin går egentligen ut på att lura kroppen att den är glad genom att simulera skratt på olika sätt. Skratten behöver inte vara genuina, det räcker till stor del med att man bara låtsasskrattar för att kroppen ska tolka det som riktigt skratt. Om man utför skratterapi i grupp är chansen dock stor att man faktiskt skrattar på riktigt. Men skratterapi är inte för alla. Många upplever terapin som löjlig och obekväm.

Skratta naturligt hemma

Det finns många sätt att locka fram skratt på. Ett vanligt och bekvämt sätt är att sätta på en komedifilm eller lyssna på poddar med komiska inslag, exempelvis podden Skäringer & Mannheimer som många tycker är väldigt underhållande. Med andra ord behöver man inte besöka en terapeut för att få sig ett gott skratt. Det går precis lika bra att sitta hemma i sin bekväma hemmiljö och låta sig roas av något man ser eller hör.

Nu för tiden behöver man inte längre gå ner till macken eller godisbutiken för att hyra en film när man behöver något nytt att titta på. Istället har man ett oändligt utbud av serier och filmer online eller via betalkanalerna på tv att tillgå. Den som har en specifik smak när det kommer till komedi har därför goda chanser att hitta vad den söker hemma i tv-soffan.

Andra terapiformer

Om inte skratt får dig på bättre humör finns det många andra sätt att gå tillväga. Vanlig samtalsterapi kan vara väldigt bra på många sätt för att lätta på sina tankar och prata ut med någon. I andra fall kan diakoni fungera bättre.