Trailer Park Boys

En serie som kraftigt ökat i popularitet är den numera kultförklarade serien Trailer Park Boys. Det handlar om ett gäng kompisar i den fiktiva trailer parken Sunnyvale i Nova Scotia, Kanada. Serien fick snabbt utstå stark kritik för att svordomar, missbruk och kriminalitet var centrala delar av storyn och humorn. Precis som The Office filmades serien som en mockumentär.

Det började som en kul film för kompisar

Idén till serien började få form med kortfilmen The Cart Boy från 1995. Vännerna Ricky, Bubbles och Julian (då kallad Jason) är alla framträdande i filmen och ledde till att första renodlade Trailer Park Boys-filmen släpptes 1999. Första avsnittet på tv gick 2006.

Kriminalitet, svordomar, drog- och alkoholmissbruk och allmänt familjekaos definierar absolut serien, så kritiken som serien fått utstå är inte helt tagen ur luften. Det är seriösa ämnen som kan uppröra folk som har problem med exempelvis droger eller alkohol. Är du en sådan person finns det många som kan hjälpa, https://www.ljungsjoberg.se/ exempelvis.

Dock anser fansen, som lavinartat ökat i antal sedan serien spreds utanför Kanada, att det primära temat är lojal vänskap. Alla karaktärer har sina egna besynnerliga och omoraliska egenskaper som man trots det, eller kanske på grund av, ändå älskar och kan relatera till. Ricky är exempelvis ofantligt korkad, har svårt med språket och kan till synes inte ta ett enda livsbeslut som inte slutar i katastrof. Vännerna Julian och Bubbles hamnar ofta i blåsväder på grund av Rickys dumhet, men de har överseende och förlåter allt – just för att de är äkta vänner. Har du ett kompisgäng känner du antagligen igen dig, och är du i en ensam period är det något du eftersöker. Alla kan relatera.

Inget för den fisförnäma

Det är också en sund och befriande känsla av prestigelöshet som genomsyrar hela serien. Karaktärerna försöker bara att överleva, och hitta dagliga ljuspunkter i sin trista och stundtals desperata situation. Det tar sig i uttryck i form av galna aktiviteter. Exempel på sådana kan till exempel vara att leta och röka cigarettfimpar på marken, bråka med parkföreståndaren Mr. Lahey, lyssna på en låt från Bubbles eller ta det lugnt med lite chicken fingers, jalapeño-chips och en rom och cola.

Serien har fått många gästspel från kändisar, framför allt i de senare säsongerna. Alex Lifeson från Rush var inblandad i ett avsnitt, Snoop Dogg var med nästan en hel säsong och Jimmy Kimmel har också varit delaktig.

Idag har skådespelarna Mike Smith, Robb Wells och John Paul Tremplay gjort serien till sin karriär. Det finns mobilspel, podcasts, filmer och mycket mer som är helt dedikerade till serien. Den var definitivt något nytt när den kom, och trampade kanske några på tårna. För sitcoms var den utan tvivel revolutionerande.