
Det brittiska originalet av succéserien The Office skrevs av Ricky Gervais och Stephen Merchant och sändes första gången på BBC 2001. Serien handlar om ett medelmåttigt och typiskt kontor i småstaden Slough. Huvudpersonen, David Brent, är kontorschef och spelas av Ricky Gervais. Serien är i första hand en komedi, men blandar in seriösa teman som mobbing, spänningsfylld kärlek och den desperata viljan att bli sedd – teman som många kontorsarbetare kan relatera till. Så många faktiskt, att totalt 11 olika versioner har filmats i flera olika länder. Några av dem är tyska Stromberg, franska Le Bureau och tjeckiska Kanci. Svenska Kontoret sändes i totalt två säsonger, och skapade initialt höga tittarsiffror som dock dalade ganska konsekvent fram till sista avsnittet.
Mockumentär
The Office är filmad i mockumentär-stil. Det betyder att syftet är att få serien att se ut som en äkta dokumentär, medan det i själva verket är en manusskriven story med skådespelare. Skakig kamera och regelbundna intervjuer med karaktärerna är några saker som definierar genren.
Det var inte den första filmen eller serien som använde mockumentär-stilen, även om många kritiker menar att det var The Office som verkligen satte mockumentären på kartan. Ricky Gervais själv har i intervjuer sagt att filmen This is Spinal Tap var en stor inspiration. Filmen gestaltar ett nedåtgående brittiskt band som ska göra ett sista försök att rädda sin karriär genom en USA-turné. En annan serie som kom före The Office var kanadensiska Trailer Park Boys. Den har i efterhand fått kultstatus och har totalt 12 säsonger bakom sig – samtliga finns tillgängliga på Netflix för den som är intresserad.
Fokus på pinsamma situationer
Många av de komiska situationerna kommer från pinsamma situationer. Stela människor som integrerar med varandra, fula skämt som faller platt och skämskuddeframkallande tystnader är några av de aspekter som definierar The Office humor. En känd scen är när chefen David Brent vill visa att han kan mer än den smarta, snygga och populära praktikanten som till vardags är student. Det resulterar till slut att de tävlar i ett slags högskoleprov om Dostojevskij. Praktikanten kan uppenbart mer än chefen, men chefen smyger in på sitt kontor och letar fram nya fakta genom hela avsnittet.
Den amerikanska serien som kom några år efter den brittiska hade avslutats, är definitivt den som nått störst framgång. Den gick i totalt 9 säsonger och började som en nästintill direkt kopia till den brittiska i första säsongen, för att sedan bena ut i något helt eget som anpassades till den amerikanska marknaden. Chefen Michael Scott spelades där av Steve Carrell, förutom i de två sista säsongerna då karaktären Andy, spelad av Ed Helms från Bakfyllan, tog över.
The Office förändrade sitcoms för allt framtid och gjorde ett så bra jobb med mockumentärstilen, att många tittare på riktigt misstog serien som en dokumentär.