There’s Something About Mary

När There’s Something About Mary kom 1998 så visade det sig snart att det inte var en vanlig romantisk komedi. Genom att sammanblanda den romantiska komediformen med den mer absurdistiska humorgenren som tidigare framkommit genom Jim Carreys filmer och tidigare i till exempel Naked Gunnserien så uppstod en form av galen romantisk komedi som direkt gjorde succé.

Filmen handlar om Ben Stillers karaktär Ted som anlitar en privatdetektiv, spelad av Matt Dillon, för att hitta sin gamla skolkärlek Mary som spelas av Cameron Diaz. Allting verkar gå bra fram tills att privatdetektiven själv blir förälskad i Mary, i likhet med de flesta andra och snart uppstår en kamp om vem av alla friare som till slut ska vinna Marys hjärta.

Det är lockande att kalla There’s Something About Mary för lite av en parodi på romantiska filmer, och visst har den parodiska drag, men det går också att argumentera för att bröderna Farrelly snarare vidgade genren i både denna och andra av sina filmer, genom att göra dem mer absurdistiska och galna än till exempel Sleepless in Seattle och Annie Hall. En form av absurdism som bröderna Farrelly förvisso inte var helt först med men som blivit deras signum.