Varan-TV – skruvad humorserie från 90-talet

Varan-TV är en humorserie som började sändas i SVT den 10 april 1997. Varje avsnitt är uppbyggt på ett specifikt tema, till exempel rollspel, idrott eller religion. Bakom serien ligger Varanteatern, som ursprungligen bildades av ett gäng vänner i Lund 1992. De åtta medlemmarna var Jonas Sykfont, Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Olof Wallberg, Magnus Thomson, Fredrik Åkerman, David Wiberg och grundaren Marcus Olsson.

David Wiberg är förmodligen den person ur Varan-TV-gänget som man har kunnat se mest av de senaste åren. Bland annat hade han en biroll i filmen “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” från 2014 och dess uppföljare “Hundraettåringen som smet från notan och försvann” från 2016.

Farbror Vattenmelon

Varan-TV blev en tittarsuccé och hösten 1998 sändes en andra säsong i SVT. Upplägget var ungefär detsamma men serien innehöll några nya återkommande inslag som till exempel filmproducenten Peter Kvist som i varje avsnitt gjorde en modern remake på en av Astrid Lindgrens filmer. Ett annat nytt inslag i säsong två var Farbror Vattenmelon. Utseendemässigt liknar det gamla tiders barnprogram med stop-motion-animerade dockor föreställandes olika frukter och grönsaker. Programmen har även pedagogiska inslag, men slutar allt som oftast med att Farbror Överkokt Blomkål eller SnuskPelle kommer och förstör stämningen med oanständigheter.

Det finns många tidstypiska referenser i sketcherna som påminner om att Varan-TV spelades in i en tid då man inte kunde köpa en begagnad iPhone, titta på Netflix eller kolla sitt Facebookflöde. Först tio år senare släpptes den första generationens iPhone.

Skräddaren säger nej

Många av sketcherna i Varan-TV bygger på parodier av riktiga program, som Boktipset, Anslagstavlan och SVT:s utrikesmagasin 8 dagar. Det gjordes även parodi på radioteatern där ett återkommande inslag var en dramatisering av “Sagan om det onda pappret”. En annan klassiker från säsong två, som det brukar refereras till än idag, är “Skräddarn säger nej”.

Chris de Kök var en parodi på den tidens tv-kockar och det handlade inte så mycket om mat utan mer om de märkliga brev som de fiktiva tittarna skickade in till Chris. Ett avsnitt visade dock Chris de Kök i en sändning från en kocktävling där Sverige såg ut att kamma hem förstaplatsen, men i sista stund lade någon i kocklandslaget bajs i maten.

Godzilla Hårddisksson

Ett annat återkommande inslag är Bengt Johanssons videodagbok där Anders Andersson spelar Bengt Johansson, dåvarande förbundskapten för Sveriges herrlandslag i handboll, och filmar vardagen med sin videokamera.

Reportern Godzilla Hårddisksson dyker också upp då och då i Varan-TV, ofta ute på fältet där han rapporterar om händelser som när Göteborg och Malmö byter plats. I serien får vi även bekanta oss med den något udda och sexfixerade historikern och egyptologen Ted Borg.

Den som mot förmodan har missat denna skruvade humorserie kan se båda säsongerna av Varan-TV på SVT:s Öppet arkiv.