Vänner

Av alla amerikanska sitcom-serier så är förmodligen Vänner en av de absolut mest populära genom tiderna i såväl USA som i Sverige och i andra delar av världen. När vänner kom 1994 så upplevde många av tittarna det som att de själva kom in i en fantastisk och rolig kompisgemenskap, om än som passiva åskådare och denna relation mellan TV-serien och publiken varade i 10 år innan serien lades ner till tittarnas stora förtret. Efter det så fortsatte relationen mellan TV-serie och publik dock endast från publikens sida. Vänner hittar ständigt ny publik som känner att de kan relatera till Ross, Rachel, Monica, Chandler, Pheobe eller Joey, eller som hittar sin egen plats i detta legendariska kompisgäng.

Till skillnad från många tidigare sitcom-serier så blandade vänner upp den klassiska sitcom-genren med den mer bespottade såpoperagenren, vilket skapade en följetong som gav utrymme för såväl karaktärsutveckling som utveckling av relationerna mellan de olika karaktärerna. Och till skillnad från de flesta såpoperor så blev resultatet fantastiskt. Själva huvudhandlingen som ibland är i förgrunden och ibland i bakgrunden är kärleksrelationen mellan Ross och Rachel, där Ross till en början är olyckligt kär i Rachel för att sedan svänga om så att Rachel är olyckligt kär i Ross, och under hela seriens gång så engagerar deras romans publiken. Ska de någonsin få varandra och sedan hålla ihop? Och kanske är det just här som Vänners stora framgång kan finna sin förklaring. För även om det går bra att se enskilda avsnitt och få sig ett skratt så blir serien så mycket större om du följer den från början till slut, samtidigt som du som tittare ständigt undrar hur det ska gå i nästa avsnitt.

Hela 52,5 miljoner amerikaner bänkade sig framför TV:n och såg det sista avsnittet som sändes i maj 2014 vilket slog TV-serien Seinfeldts finalavsnitt från 1998, vilket innebar att det är det fjärde mest sedda avsnittet av något TV-program i världshistorien. Även om Seinfeldts finalavsnitt 1998 lockade fler tittare än Vänners finalavsnitt så kunde åtminstone producenterna av Vänner glädja sig med att Vänner slog Seinfeldts rekord i annonsintäkter för ett avsnitt där Vänner drog in 2 miljoner dollar, mot Seinfeldts 1,7 miljoner dollar.

Joey som spin-off

Efter att succéserien Vänner lagts ner försökte sig Matt Le Blanc, på att göra en spin-off genom att ge karaktären Joey en egen TV-serie under det mindre fantasifulla namnet Joey. TV-serien Joey blev dock inte den succé som producenterna hoppats på. Även om premiäravsnittet fick 18,6 miljoner tittare så föll tittarsiffrorna ju mer serien gick samtidigt som kritikerna sågade den nya serien. När människor idag tänker tillbaka på karaktären Joey Tribbiani är det knappast från TV-serien Joey utan snarare från den klassiska TV-serien som tog sig in i människors hjärtan över hela världen.