Tillbaka till framtiden

Äventyrskomedin Tillbaka till framtiden släpptes 1985 och resulterade så småningom i tre fantastiska filmer om den galne uppfinnaren Emmeth Brown och tonårskillen Marty McFly. Filmerna är alla genomgående roliga, galna och underbart charmiga på ett sätt som får alla som har en anknytning till 1980-talet att le från öra till öra. Regissören Robert Zemecki, manusförfattaren Bob Gale och producenten Steven Spielberg skapade filmhistoria och filmerna känns fortfarande lika tidlösa som för 34 år sedan. Att se hela trilogin på raken kan dock bli lite häftigt och en och annan välbehövlig paus med roliga sällskapsspel från partykungen.se kan hjälpa till att vila ögonen samtidigt som man håller humöret på topp.

Osannolik vänskap

Handlingen utspelar sig 1985 och Marty McFly spelas av Michael J. Fox. Marty går igenom tonårsfasen med föräldrar som inte riktigt förstår honom, den första härliga kärleksrelationen och naturligtvis skolan. Hans bästa vän är den betydligt äldre och excentriske vetenskapsmannen “Doc”. Trots åldersskillnaden är den osannolika vänskapen det som driver trilogin framåt. Marty har blivit ombedd att dyka upp på gallerians parkeringsplats för att bevittna det senaste experimentet. Allt som oftast brukar resultatet bli både tokigt, misslyckat och ganska roligt. Marty har dock ingen aning om vad som väntar honom.

Tidsmaskin

Det visar sig bli annorlunda den här gången. Doc har faktiskt lyckats med konststycket att sätta ihop en fullt fungerande tidsmaskin i form av ombyggd DeLorean. Bilen drivs av plutonium som Emmet har fått tag i av terrorister. Samtidigt som han visar bilen för Marty dyker terroristerna från Libyen upp och attackerar Doc. Marty flyr i bilen som transporterar iväg honom bakåt i tiden till år 1955.

Utmaningar

Marty ställs nu inför en rad olika utmaningar. Han är i dåtidens 1955 och har ingen aning om hur han ska få tag i mer bränsle eller hur tidsmaskinen egentligen fungerar. Han måste leta reda på den betydligt yngre versionen av Doc och förklara vad som har hänt samt få hjälp att resa tillbaka till framtiden igen. Dessutom måste han se till att undvika att stöta ihop med sina föräldrar. Den komiska effekten kräver naturligtvis att han ställer till det för sig själv, vilket han också gör genom att få sin egen mamma att bli förälskad i honom.

Härlig humor

Berättelsen hänger inte upp sig så mycket på hur tidsresan egentligen går till och undviker på detta sätt att hamna i komplexa förklaringsmodeller som hade gjort filmen tråkig. Istället är den härligt fartfylld och full av 80-tals anda, både när det gäller den tidens teknik, musik och mode. Michael J. Fox är som klippt och skuren för rollen när han navigerar sig fram i de olika tidsåldrar dit maskinen skickar honom. Även Emmet Brown som spelas av Christopher Lloyd gör en fantastisk roll. Båda skådespelarnas minspel och rolltolkning är utmärkt och de utgör den stomme som alla tre filmerna bygger på. Känslan i filmen är obeskrivlig, den fångar 1980-talet på ett sätt som nästan är unikt och samtidigt är det en härlig äventyrsfilm i stil med Indiana Jones. Kvaliteten, dramaturgin och humorn dalar aldrig utan håller samma superba kvalitet genom hela trilogin.