Svenska sitcoms

Sitcom eller situationskomedi är knappast en svensk företeelse från början men faktum är att Sverige ändå lyckats producera en lång rad sitcom-serier som håller god eller till och med mycket god kvalitet. Här är ett urval av dem.

Albert & Herbert

En av de tidigaste svenska sitcom-serierna är Albert och Herbert med Tomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök med den brittiska förlagan Steptoe and Son. Serien följer en skrothandlare och dennes son i de gamla Hagakvarteren i Göteborg och trots att originalet är brittiskt så lyckas serieskaparna sätta en såväl svensk som göteborgsk ton på serien. Relationen mellan far och son är sårig och komplicerad men trots alla problem så skildras båda karaktärerna med såväl värme som kärlek.

Svensson, Svensson

En av de mest älskade svenska sitcoms-serierna är Svensson Svensson som till skillnad från många andra svenska sitcoms inte har en amerikansk eller brittisk förlaga. Serien följer brevbäraren och sossen Gustaf Svensson och hans familj, frun Lena som blir bankchef och barnen Lina som är moderat och Max som är en lillgammal grubblare. En både varm och ironisk skildring av folkhemmet och dess invånare.

c/o Segemyhr

c/o Segemyhr baseras på den norska tv-serien ”Mot i brøstet” och handlar om den före detta toppchefen Fredrik Segemyhr som istället för att presentera sig som arbetslös väljer att säga att han är mellan två jobb. Serien följer hans strävan att få ett nytt jobb, samtidigt som han och hans fru tvingas ha två inneboende för att klara av att behålla sin stora lägenhet Östermalm i Stockholm. En välgjord och riktigt rolig satir över statusjakt och relationer i det lite mer fisförnäma Stockholm.

En fyra för tre

En fyra för tre är i likhet med många andra svenska sitcom-serier baserad på en amerikansk förlaga, även om karaktärerna och handlingen i viss mån har försvenskats. Serien kretsar kring Tobias som efter en blöt fest vaknar upp i ett badkar hos Jessica och Kristin som han sedan flyttar in hos. Samtidigt måste han låtsas vara homosexuell. Detta för att hyresvärden Lennart lovat Kristins pappa att hålla ett öga på henne.

Full frys

Stefan och Krister är nog mest kända för sina buskisföreställningar på Vallarnas friluftsteater men faktum är att också denna humorduo gett sig in i Sitcom-världen. I serien Full frys följer vi handlaren Sture som försöker få sin butik att gå ihop trots inkompetent personal, där alkoholisten Edvin förmodligen är den minst kompetenta av dem. Till skillnad från många andra svenska sitcoms så är Full frys baserad på en kanadensisk sitcom, istället för en brittisk eller amerikansk.

Kommentera