Så började Jim Carrey

Jim Carrey som föddes 1962 i Kanada, är idag en välkänd skådespelare med främst komedier på sitt långa CV. Det många inte vet är att Jim Carrey började sin bana på den vita duken, i TV-programmet Saturday Night Live och hade även 1984 en huvudroll i TV-serien The Duck Factory. Innan dess hade han bland annat försörjt sig som ståupp-komiker och länge sökt sig en väg in i filmbranschen.

Dum & Dummare

Jim Carrey slog igenom för den stora publiken med sin roll i filmen Dum & Dummare som hade premiär 1995 i Sverige. Filmen handlade om de två figurerna Lloyd Christmas och Harry Dunne. Den förstämde spelades av just Carrey som spelade mot sin komedipartner Jeff Daniels. I filmen fick man följa de två komiska typerna, som försöker få ihop pengar till sin maskaffär, men hamnar på ett minst sagt brokigt äventyr. Filmen fick även en uppföljare och räknas som en av Carreys genomslagsfilmer och är även en av de mest hyllade komedierna inom genren.

Den galopperande detektiven

Samma år som Dum & Dummare hade premiär kom även Carreys signaturfilm “Den galopperande detektiven” där han spelade sitt alter ego Ace Ventura. Carrey spelar en husdjursdetektiv och letar upp försvunna djur. Carrey fick stort utrymme för sitt numera klassiska minspel och möjligheter att kunna använda ansiktet för att förmedla alla komiska situationer. Karriären började detta år verkligen ta fart och långt borta låg de år då Carrey kämpade som frilansande ståuppkomiker för att få pengar till hyran. Många som arbetar frilans inom komedibranschen har inspirerats av Carreys framgångar och den som arbetar frilans kan hitta ett bra stöd på bland annat onlinesajten https://www.frilansfinans.se/ för att skapa fakturor utan behov av egen firma.

The Mask

Som om inte framgångarna var nog kom även under samma tid filmen “The Mask” med Jim Carrey i huvudrollen och rollen var som klippt och skuren för honom. I filmen spelar Carrey en banktjänsteman som hittar en trämask som senare kommer att förvandla honom till en mycket märklig figur. Jim Carrey har senare berättat att rollen även betydde mycket för honom personligen, då han själv upplevde sig ta på och av en mask under livet.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Efter en lång rad komedier, de allra flesta mycket hyllade, kom några av hans större filmer. I filmen “Truman Show” från 1998, finns spår av komiska inslag men Carrey börjar även visa en annan sida av sitt skådespeleri. Filmen är inom genren för science fiction och beskriver hur en person växer upp inne i en bubbla, övervakad av TV-kameror dygnet runt. Jim Carrey som spelar huvudpersonen, börjar i vuxen ålder ana att verkligheten inte är som han tidigare trott och långsamt finner han sanningen. I filmen “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” spelar Carrey en man som tar hjälp av ett företag, för att rensa bort obehagliga minnen efter ett uppbrott med en flickvän. Filmen är allt annat än en komedi och har hyllats av kritiker för att vara mycket vacker och stämningsfull.