Ricky Gervais och Stephen Merchant

2001 seglade Ricky Gervaisoch Stephen Merchant upp på den brittiska TV-himlen och snart slog de världen med häpnad genom sin knivskarpa humor, som kom att förnya sitcom-genren.

The Office

Inom sitcom-världen finns ett före och ett efter 2001, och det skälet är The Office. Serien är en mockumentär som utspelar sig på ett kontor på ett pappersföretag skiljer sig från det publiken normalt anser vara sitcom. Serien är inspelad utan studiopublik och har inga pålagda skratt. Kameran stannar med jämna mellanrum på detaljer i arbetsmiljön, berättandet är långsamt och skämten lyser ofta med sin frånvaro till förmån för pinsamma situationer som snarare gör att publiken skäms än skrattar. Detta berättargrepp var på den tiden nyskapande inom humor men ingår idag som ett av många humorinstrument världen över.

I centrum för serien står chefen David Brent som är en tragisk figur med grandios självbild, som hellre vill bli älskad än att vara en kompetent chef, vilket snarare leder till motsatsen. Hans ständiga bekräftelsebehov leder till såväl konflikter som pinsamma situationer, och saken blir inte bättre av att flera av de anställda också lider av bristande social kompetens. I bakgrunden återfinns också en kärlekshistoria där den mest normala mannen på kontoret, Tim, är olyckligt kär i den mest normala kvinnan på kontoret Dawn. Gervais spelar chefen David Brent medan Merchant bara dyker upp i ett avsnitt som en bifigur.

Extras

Efter succén med The Office så lämnade kamraterna Gervais och Merchant mockumentärgenren och gav sig istället på en sitcom-serie om statisten Andy Millman som drömmer om att slå igenom som såväl skådespelare och manusförfattare, men utan att lyckas. Som statist klipps han ofta bort från filmen eller hamnar utanför bild och han kämpar ständigt för att få en replik eller två. Serien innehåller samma tunga realism och pinsamma humor som The Office, fast utan det dokumentära kameraarbetet. Det är också här som Ricky Gervais och Stephen Merchant börjar ta in en ny känd person i varje avsnitt, som spelar sig själva. Bland annat Kate Winslet, Ben Stiller och Samuel L. Jackson. Återigen spelar Gervais huvudrollen samtidigt som Merchant spelar den dråplige managern.

Life’s Too Short

I Life’s Too Short tar såväl Gervais som Merchant ett steg tillbaka i skådespelandet, och spelar bara sig själva en gång varje avsnitt. Istället kretsar serien kring den kortväxte Warwick Davis som också spelar sig själv i denna mockumentär-serie. Tonen är mer amerikansk och skandalbetonad än The Office, men den pinsamma humorn finns kvar. Här förekommer också kända gästspel i varje avsnitt, i form av till exempel Johnny Depp och Liam Neeson.