Nordamerikanska komiker på vita duken

Det finns ett antal nordamerikanska filmskådespelare inom komedi-genren som har en särskild plats i mångas hjärtan. I synnerhet för dem som växte upp på 80- och 90-talen. Här följer ett axplock med några av våra favoriter och filmer de medverkat i. Om du inte har sett dessa skådespelare ”in action” är det värt att sätta ihop ett litet set av filmer och ägna en helg åt dem. Kanske kan det finansieras med snabba lån. Du kommer garanterat bli underhållen och kanske även få en lite ljusare syn på livet. Dessa mästare gör det som komedier gör bäst – lyfter publikens humör till härliga och lustfyllda höjder. En annan konstform som gör detta är komisk sång, men låt oss hålla oss till ämnet.

En av de roligaste skådespelarna vi haft turen att få se på vita duken i modern tid är helt klart Robin Williams. Tyvärr lämnade han oss hastigt 2014, men lyckligtvis finns filmerna kvar. Vi minns honom med värme och glädje från filmer som Döda Poeters Sällskap, Mrs Doubtfire, 200-årsmannen med flera. Hans närvaro på skärmen var så självklar att det var svårt att inte ryckas med av hans energiska, spetsfundiga sätt.

En annan riktigt rolig en är kanadensaren Jim Carrey, som vi skrattat hjärtligt åt i filmer såsom Djurdetektiven, Masken och Liar Liar. Jämfört med Robin Williams kan man säga att Carreys rollfigurer ofta är lite mer hysteriska än Willams, även om det finns exempel på roller som ligger närmare drama än komedi. Ett exempel är Eternal Sunshine of the Spotless Mind, en film som många av oss fällt tårar när vi sett.

Det går heller inte att bortse från en mästare som Adam Sandler, som även han är en riktigt höjdare på att få oss att skratta. Hans rollfigurer, vilka Sandler ofta skrivit manus åt själv, är ofta åt det något ”idiotiska” hållet. Detta grepp är förstås ett säkert kort, för som bekant är det ju för många en skön känsla att få känna att någon är mer korkad än en själv. Filmer såsom The Waterboy, Happy Gilmore och Deuce Bigalow: Male Gigolo är några av hans starkaste kort.

Listan skulle kunna utökas ytterligare men det är dessa tre som är de viktigaste. En hedersutmärkelse borde också gå till Steve Martin, som du kan läsa mer om på och lära dig en hel del kul. Dessa skådespelare har utvecklat sin genre något enormt och deras avtryck inom den kommer vara för alltid. Filmhistorien hade inte varit densamma utan dem och vi får hoppas att de som kan har ett par filmer till i sig. Det vore verkligen en ynnest för oss som publik att få ta del av mer material. Dessutom är ibland verkligheten ännu roligare.

Kommentera