Nakna Pistolen

Absurdistisk humor är en genre i sig och förutom Monthy Pythons samlade produktion så är förmodligen Nakna Pistolen-filmerna den kommersiella absurdistiska humorns flaggskepp. Filmserien utgörs av tre filmer, From the Files of Police Squad!, The Smell of Fear, och The Final Insult som kom mellan 1988 och 1994.

Filmerna är parodier på polisfilmer och utspelar sig i ett universum där de fysiska lagarna inte gäller och där vad som helst kan hända. Filmerna bjuder på en extrem form av snubbelhumor och dråpliga missförstånd där den dråplige polisen Frank Drebin spelad av Leslie Nielsen utgör huvudrollen. Vart han än går och vad han än tar sig till så ställer han till med mer oreda och orsakar skador på såväl människor som på egendom. Förutom den fysiska humorn så är också språkliga och kommunikativa missförstånd återkommande inslag som ställer till det för filmernas samtliga karaktärer.

Filmserien kom snabbt att få kultstatus och för de som var unga vid tiden 1988-1994 så utgjorde de tillsammans med de båda Hot Shots-filmerna en upptäckt av den galna och absurdistiska humorn där inga regler tycks gälla. Det är också dessa filmer som gjort att Leslie Nielsen är ett välkänt namn för människor som var unga på 90-talet.