Meg Ryan

Frågan är om det finns någon skådespelerska som förknippas mer med Romcoms än Meg Ryan. Även om hon givetvis gjort roller i andra typer av filmer så har hon ändå profilerat sig som en romantisk komediskådespelare och det har hon genomfört med bravur.

When Harry Met Sally

En av de mest klassiska romantiska komedierna genom tiderna är When Harry Met Sally där Meg Ryan spelar den kvinnliga huvudrollen Sally Albright som av en slump träffar Harry Burns som spelas av Billy Crystal. Harry menar att en man och en kvinna inte bara kan vara vänner, utan att de förr eller senare kommer vilja ha sex med varandra. Filmen följer sedan de två karaktärerna när de springer på varandra med jämna mellanrum, med den stora frågan hängande över sig. Kan de bara vara vänner? I Sverige tillägnades filmen en parodi av Killinggänget i en av deras fyra små filmer, där premissen är att två män inte bara kan vara vänner med varandra utan att någon gång vilja ligga med varandra.

Sleepless in Seattle

Den som inte sett Sleepless in Seattle har aldrig på allvar upplevt romantik på film. Filmen handlar om hur Tom Hanks karaktär Sam blir övertalad av sin son att försöka skaffa en ny flickvän så att han kan få en mamma. Planen inscensätts genom en radiokanal där Meg Ryans karaktär Annie som redan är förlovad blir förälskad i Sam och börjar ifrågasätta sitt livsval.

You’ve Got Mail

1998 återförenades Tom Hanks och Meg Ryan i You’ve Got Mail som var tidig med att skildra romantik på Internet, långt innan Tinder. Filmen handlar om två personer som inte kommer överens i verkliga livet men som en slump börjar skriva e-post till varandra varpå förälskelse uppstår. En klassisk feel good-film.

Kommentera