Jim Carrey

Få skådespelare har som Jim Carrey nästan skapat en egen genre genom sitt fantastiska minspel och kroppsspråk. Hans stora genombrott kom med filmen Ace Ventura: Pet detective 1994 där han spelar den excentriske djurdetektiven som alltid tycks hamna i fler problem än han lyckas lösa. Även om Jim Carrey redan tidigare använt sitt grova kropps- och minspråk så var det ändå här som tonen för hans karriär kom att sättas och samma typ av extrema galna och fysiska komediform återkommer i Dumb & dumber, The Mask, Liar Liar och många fler.

Efter flera år av galna och hysteriska komedier med lyte, minspel och stora gester som gemensam nämnare överraskade Jim Carrey publiken genom att spela en mer nedtonad och seriös roll i Truman Show, som handlar om en person som redan vid förlossningen sattes i en TV-studio och som stegvis fick en hel värld uppbyggd kring sig i en gigantisk realityshow där alla utom huvudpersonen själv kände till sanningen om att hela hans liv visades i TV dygnet runt. Förvisso är Carreys roll en excentrisk person som arbetar med stora gester och minspel i vardagen, men här visade Jim Carrey också att han behärskade dramaskådespeleriets konst. Denna bild förstärktes när han 1999 åtog sig att spela den kultförklarade komikern Andy Kaufman som med sin provokativa humor och kompromisslöshet både tjusade och retade gallfeber på såväl publik som på medarbetare. Enligt en Netflixdokumentär så ska Jim Carrey ha gått upp i rollen dygnet runt och liksom Andy Kaufman ha retat upp flera personer i produktionen, samtidigt som resultatet blev ett både varmt och välgjort porträtt av en legendarisk komiker. För de som ännu tvivlade så befäste Jim Carrey sin kompetens som dramaskådespelare i filmer som The Majestic, Eternal Sunshine of the Spotless Mind och kanske främst i den gastkramande thrillern The Number 23 som handlar om en person som blir besatt av nummer 23 med en fasansfull utgång.

Men trots fantastiska dramaprestationer i ett stort antal filmer så är det förmodligen som den galna och fysiska humorskådespelaren som de flesta känner Jim Carrey och även om han också erövrat dramascenen med bravur så har han ändå alltid återkommit till sitt ursprung, inte minst i Dumb & Dumber 2 där den tragiske Lioyd åter mötte biopubliken.