Hur Vänner påverkade världen

Få tv-serier har haft ett så stort inflytande på människors vardagsliv som den amerikanska komediserien Vänner. Medan det fanns andra serier på 90-talet som också var extremt populära, som exempelvis Seinfeld, Sex and the City och Tredje klotet från solen var Vänner i en alldeles egen kategori. Även om den i grund och botten var komisk fanns i Vänner också ett visst djup och en hel del banbrytande idéer – åtminstone för en amerikansk tv-serie.

Idag har Vänner fått en revival och en helt ny generation har blivit bekanta med Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe och Joey. Precis som vid originalvisningen har tittarna sina olika favoriter, vilket till stor del beror på vem denne identifierar sig med. Är det den nördiga paleontologen eller den rika poppistjejen?

Ta hem Vänner i vardagen

Oavsett om du är en gammal Vänner-veteran eller om du tillhör den yngre tittarkretsen kan det vara kul att ta in en bit av serien i din vardag. Piffa upp hemmet med en Vänner-poster eller ta en fikapaus med en Central Perk-kopp. Det finns massor av kul Friends merch som du kan handla hem till dig själv eller ge bort till en kompis som också gillar serien.

Vänner påverkade i allra högsta grad tittarnas mode och det mest utmärkande var Jennifer Anistons rollfigur Rachels frisyr. Den blev så populär att den till och med kallades “The Rachel” och har nu kommit tillbaka, med kändisar som Selena Gomez klippta i den berömda frisyren. Serien gav dock inte bara en stil utan flera, vilket gjorde att fansen kunde välja att efterlikna Phoebes mer hippieliknande stil eller Joeys mer vardagliga look.

Nya teman och karaktärer

Förutom modet tog Vänner också upp en hel del ämnen som fortfarande ansågs vara lite obekväma och som inte behandlats i den här typen av underhållning. Chandlers pappa var trans, till exempel, och i stället för att spelas av en man utklädd till kvinna gjordes rollen av Kathleen Turner. Ross exfru har lämnat honom för en annan kvinna och Monicas pedanteri bottnar i att hon varit mycket överviktig som tonåring.

Det här medförde att en mycket bred publik kunde identifiera sig med seriens karaktärer och situationer, och det är ingen slump att den åter tagit världen med stormsteg. Så njut av din Vänner-espresso eller ta med en vattenflaska med seriens logga på promenaden som en kul påminnelse om den berömda serien.