How I met Your Mother

När TV-serien Vänner lades ner 2004 var det många som kände en stor förtvivlan. Hur skulle de nu få sitt behov av att följa ett gäng vänner och deras vardagsliv och äventyr i metropolen New York? Lyckligtvis dröjde det inte mer än ett år innan nästa stora Vänner i New York-serie dök upp i TV-rutan. Men även om How I met your mother kan tyckas ha vissa likheter med Vänner, till exempel att den följer fem istället för sex vänner i New York, från 20-25 års åldern och framåt så lyckades How I Met Your Mother ändå förnya genren, inte minst berättartekniskt.

För det första så berättas historien av huvudrollen Ted Mosby, som försöker redogöra för sina barn hur han träffade deras mamma. Detta innebär att serien till skillnad från Vänner inte utger sig för att berätta historien som den skulle ha hänt i den fiktiva världen. Istället sållas berättandet genom en av karaktärerna som ofta anspelar på att han kanske inte minns riktigt rätt, och ibland ändrar detaljer. Detta gör att How I Met Your Mother blir en mer postmodern sitcom där gamla sanningar ifrågasätts i bakgrunden. Berättelsen rör sig också i flera olika tidsskikt, nämligen det där seriens huvudberättelse pågår, där pappan berättar för sina barn, karaktärernas barn- och ungdom och karaktärernas ålderdom. Dessa grepp har givetvis använts av andra TV-serier förut, men i How I Met Your Mother är dessa tidsresor en ständigt inkorporerad del som driver berättelsen framåt.

Till detta kommer ett högre berättartempo tillsammans med rappare repliker och skämt som gör att How I Met Your Mother känns mer modern än sina föregångare. Inte konstigt att många anser den vara en av de bästa TV-serierna.