Familjekomedi med Paddington

Den brittiska familjekomedin Paddington från 2014 är ett äventyr inspirerat av böckerna om samma björn som skrevs av författaren Michael Bond. Regissören Paul King har skapat en magisk film om den lille nallens resa till London och allt han upplever där.

Jordbävning

Den lille charmige björnen bor med sin gamla moster och morbror i Perus djupa skogar. Dit har upptäcktsresanden Montgomery Clyde tagit sig en gång för länge sedan och mött de makalösa björnarna. De är intelligenta och lagar världens godaste marmelad. Montgomery lärde björnarna att prata och innan han återvände hem till London lovade han att om de någon gång ville resa dit skulle de bli varmt mottagna. Han döpte dem till Lucy och Pastuzo.

En kväll fyrtio år senare drabbar en fruktansvärd jordbävning hela skogen. De båda gamla björnarna hade tagit hand om en liten föräldralös björnunge och uppfostrat honom som sin egen. Pastuzo omkom i jordbävningen och hela skogen blev totalförstörd. Då bestämde sig Lucy för att skicka den lilla björnen till London i hopp om att han skulle bli välkomnad där och hitta ett nytt hem. För hennes del väntade ett ålderdomshem för gamla björnar i Peru. Björnungen smugglades ombord på en lastbåt till London iförd Pastuzos röda hatt och med en väska full marmelad som färdkost.

Familjen Brown

När båten lagt till i London kliver björnen av och hamnar på tågstationen Paddington Station. Där försöker han förgäves få kontakt med någon av alla de människor som susar förbi, men ingen har tid, tills familjen Brown hittar honom. Pappa Henry (Hugh Bonneville) är dock inte imponerad och skulle helst av allt lämna den smutsige lille snyltaren på stationen, men mamma Mary (Sally Hawkins) kan inte lämna honom där. Hon döper honom till Paddington och han får följa med familjen hem över natten. Barnen Judy (Madeleine Harris) och Jonathan (Samuel Joslin) samt hushållerskan fru Bird (Julie Walters) bor också i huset.

Rolig och gripande film

Väl hemma hos familjen Brown hamnar Paddington i en hel del komiska situationer som garanterat kommer att roa hela familjen. Bland annat går han på toaletten för att tvätta av sig inför resan. Där hittar han två tandborstar som han tror att man ska rensa öronen med. När han tar för mycket munvatten och svalkar sig i toan fastnar han med huvudet i toalettringen. Det hela slutar med att han lyckas göra stopp i avloppet och översvämma hela badrummet. När herr Brown öppnar dörren far Paddington ut i badkaret med en våg vatten och landar i köket på nedanvåningen. De som liksom Paddington är på besök i en okänd stad kan vända sig till tandläkare Stockholm för tidsbokning och få tillgång till hela 22 olika distriktstandvårdskliniker som erbjuder akuttider på både kvällar och helger om olyckan skulle vara framme.

Familjen överväger att sätta Paddington på barnhem, men mamma Mary bestämmer sig för att hjälpa honom att hitta Montgomery Clyde. Ingen av dem vet dock att den ondsinta uppstopparen Millicent Clyde (Nicole Kidman) är på jakt efter björnen. Filmen är inte enbart rolig utan behandlar djupa ämnen som vänskap, solidaritet och tillhörighet.