American Pie

När American Pie gick upp på biograferna 1999 slog den världen med häpnad och sedan dess har ett otaligt antal människor fortsatt att skratta åt den dråpliga ensemblen i en lång rad filmer i samma serie. Alla minns förmodligen den första filmens nyckelscen när huvudpersonen Jim Levenstein blir påkommen med att använda en äppelpaj som onaniredskap efter att ha blivit tipsad av en mindre nogräknad vän, och där någonstans sattes ribban för det nya millenniets kavalkad av galna och hysteriska komedier med ungdomstema där sex, droger och osäkra ungdomar stod i fokus. Amerikanska ungdomsfilmer hade givetvis förekommit i stor utsträckning tidigare, men det är ändå inte fel att påstå att American Pie på många sätt förnyade genren och förde den in i det nya årtusendet men ett högre tempo, snuskigare skämt och rappare repliker. Det är till exempel svårt att föreställa sig filmer som Eurotrip och Roadtrip utan att American Pie först hade slagit upp dörrarna för denna speciella humor-ton.

American Pie kom också att öppna dörrarna för många skådespelare som genom denna film kom in i värmen och fick en stor publik som de tidigare bara drömt om. En av de mer kända är Alyson Hannigan som idag kanske är mest känd för att spela Lily i How I met your mother. Hennes stora skådespelargenombrott kom förvisso genom rollen som Willow i TV-serien Buffy the Vampire slayer men då är det värt att tillägga att detta var under en tid då TV-serier inte ansågs lika fina som filmer, och då det ofta fanns vattentäta skott mellan film-skådespelare och TV-serie-skådespelare och förmodligen har hennes medverkan i American Pie bidragit till att göra henne till den humorikon som hon nu kommit att bli.

Alyson Hannigan spelar förvisso en biroll i filmen och den person som givetvis är mest förknippad med American Pie är Jason Biggs som i egenskap av huvudrollsinnehavare förevigade genren med just den klassiska äppelpaj-scenen. Han har också i mångt och mycket kommit att personifiera den nördige judiska pojken som inte riktigt får till det även om han också breddat sin repertoar, bland annat genom att spela pojkvän till huvudpersonen i succéserien Orange is the New Black.

Den tredje personen som kanske är den vars namn främst förknippas med den galna komedigenren är Seann William Scott som direkt efter American Pie följde upp succén med de numera klassiska filmerna Dude Were´s my car, och Road Trip och som sedan dess gjort ett stort antal liknande filmer.

Att flera av dessa skådespelare kommit att förknippas med just American Pie beror förmodligen också på de tre uppföljare som gjorts av den första succéfilmen och som i varierande grad har vunnit kärleken hos samma publik som nåddes av den första banbrytande komedin.